Barion Pixel

…Üzen a szél, nád muzsikál.” -írja Tóthárpád Ferenc versében. Amikor ezeket a sorokat írom, már augusztusban járunk, a nyár nagy része eltelt. A kisgyerekek már a saját „bőrükön” is megtapasztalták, milyen a forrón tűző nap, a hűsen simogató víz, vagy éppen milyen félelmetes a zengő-bongó mennydörgés és a villámlás. Valódi élményeik vannak a nyári hónapokról, amelyek tudásként raktározódnak majd el bennük. Ebben segíthettek, ha közös játékkal, beszélgetéssel együtt visszaemlékeztek: milyen is volt ez a nyár? 

A nyári élményekre való visszaemlékezést használhatjátok minden évben nyár elején arra is, hogy megtervezzétek, az idei vakáció alatt mi mindent szeretnétek csinálni.

Jó alkalom  a közös időtöltésre, ha megnézegetitek a nyári eseményekről, nyaralásról, utazásról készült fotókat. Beszélgethettek arról, hogy:

  • Milyen volt az időjárás ezen a nyáron? (Mi volt a legjobb: amikor nagyon meleg volt, vagy amikor esett az eső? Emlékeztek, mekkora vihar volt? Még a kiterített ruhákat is elfújta a szél! És mekkora pocsolya lett a ház előtt!)

  • Mi mindent csináltatok a nyáron? Kinek jut eszébe több dolog?  (Fagyiztunk, fürödtünk, kirándultunk, pancsoltunk a medencében, locsoltuk a kertet, kutyát sétáltattunk, görkoriztunk, bicikliztünk, labdáztunk, homokoztunk, vízipisztolyoztunk, az udvaron sütöttünk-főztünk stb.)

Nyári játékötletek gyerekeknek

  • Hová utaztatok a nyáron? Keressétek meg együtt a térképen! Mivel utaztatok oda? Mennyit aludtatok ott? Ha más országban is jártatok, vajon emlékeznek-e a gyerekek milyen nyelven beszéltek ott az emberek? Fel tudtok eleveníteni egy-két szót?
  • Kikkel találkoztatok a nyáron? Soroljátok fel a neveket és azt is, kik ők: szomszédok, barátok, rokonok, ovis társak…stb.
  • Mesélje el mindenki, melyik a legszebb élménye a nyárról!

Nyári játékötletek gyerekeknek

  • A beszéd fejlődésének egyik lépcsőfoka, amikor a kisgyermek a mondatokat már értelmes szöveggé tudja összefűzni. Nehéz feladat ez, hiszen ekkor már figyelnie kell a mondatok tartalmára és az időbeli, logikai sorrendre is. Ezt segíti elő, ha arra biztatjuk, meséljen el röviden egy megtörtént eseményt, vagy mondjon el egy ismert rövid mesét.  Nem baj, ha eleinte még sok a „töltelék szó” (és akkor…és aztán….), vagy ha hiányzik egy-egy mondatnak a vége; ha sokat beszélgettek, meséltek, bővülni fog a szókincse és egyre kerekebben fogalmaz majd.
  • Az elmúlt történésekre való visszaemlékezés fejleszti az emlékezetből való felidézés képességét (hú, de nagy szükség lesz majd erre az iskolai tanulás során!).
  • Ha számba vesszük, mi minden történt a nyáron, észrevétlenül bővítjük a gyerekek évszakról szerzett ismereteit is.
  • Az ismerősök, rokonok, barátok számbavétele és „besorolása” a különböző kategóriákba szintén segíti a gyerekek számára az eligazodást az őket körülvevő világban.
  • A közös élmények átélése és felelevenítése a legtöbb, amit adhatsz a gyermekednek, hiszen ezzel az  érzelmi biztonságát alapozod meg, ami az egész eljövendő életében nagyon fontos lesz számára.

Töltsd le a nyári tervezőket ide kattintva, és tervezzétek meg a nyarat együtt!

Vegyetek elő újságokat, képeslapokat, esetleg reklámújságokat és vágjatok ki olyan képeket, amelyek a nyárra jellemzőek (nyári gyümölcsök, vízparti táj, hajók, jégkrémek, nyári ruhadarabok stb.).

A gyerekeknek idő kell, amíg megtanulják, hogyan kell bánni az ollóval, de egyre ügyesebbek lesznek majd! Fontos, hogy az olló megfelelő méretű és megfelelően éles legyen. Nem baj, ha eleinte girbegurbára sikerül a vágás, a lényeg a gyakorlás!

Kivághatsz egy-egy „kakukktojást” is, pl: havas tájat, szánkózó gyerekeket és megfigyelheted, észreveszi-e a gyerkőc. A képeket aztán felragaszthatjátok egy nagy lapra, csomagolópapírra, vagy kartonra, és kitehetitek a falra (gyurmaragasztóval), így egy darabig biztosan szem előtt lesz majd, mitől is „nyár” a nyár.

Nyomtatható fejlesztő játék

Nyomtatható fejlesztő játék

Töltsd le az alábbi képeket és szöveget! Ragaszd fel egy meghajtogatott kartoncsíkra a lapokat és a verset! Készen is van a verstanító könyvecske! Jó olvasást!

Szalai Borbála: Miért csillog a patak vize?

verstanító könyv - színes képek

 

Falunknál a kertek alatt

bukdácsol egy kicsi patak.

Abban fürdik minden reggel

a napocska,  mikor felkel.

Ragyogóra mossa magát

mielőtt még munkához lát.

Csillog ám a kis patak:

belemosta fényét a nap!

1. kép letöltése

2. kép letöltése

3. kép letöltése

4. kép letöltése

vers címének letöltése (ezt ragaszd az elejére)

vers szövegének letöltése (ezt ragaszd a képek alá – a számokat nem kell kivágni, csak a sorrendet jelzik!)

Töltsd le a fekete-fehér képet és színezzétek ki!

 

Nézd meg a nyári párosító játékokat a Játéktárban!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!