Barion Pixel

Az öltözködés témakörét érdemes ősszel, vagy télen elővenni, hiszen ezekben a hónapokban húzzuk fel a legtöbb ruhadarabot. Néhány napon át fordítsatok kicsit több figyelmet a ruhadarabokra: ismerjétek meg azok neveit, hogy mely testrészünkre húzzuk fel, és milyen sorrendben. Szóba kerülhet, hogy mely évszakban mit viselünk, mely ruhadarabokból hordunk mindig kettőt (azaz melyek párosak), válogathatunk színek, méretek, anyagok szerint.

Mindehhez sok-sok játékötletet találtok ide kattintva. Ha pedig kedvetek támad alkotni valamit, akkor válogathattok az alábbi ötletek közül.

 

Sapka

 

Sapkát ide kattintva tudsz nyomtatni. Ezen az oldalon pedig kesztyű és sapka is található.

Sapka díszítéshez az alábbiakban láthatsz néhány ötletet:

Ha a sablon alapján színes kartonból vágjátok ki a sapkákat, akkor nyomdázhattok rá az ujjatokkal. Ehhez temperafestéket használjatok, amelyet érdemes kis tálkába, vagy befőttes üveg tetőbe kiönteni, hogy a gyerekek kényelmesen bele tudják nyomni az ujjaikat. A téli sapka szegélyét díszíthetitek vatta-prémmel, és kerülhet a tetejére pompon is.

 

 

Forrás

 

A kiszínezett sapkákat kidíszíthetitek összegyűrt papírgalacsinok felragasztásával is. Ehhez legjobb a krepp-papír, vagy selyempapír, de ha nincs más, papírzsepivel, vagy szalvétával is megpróbálkozhattok.

 

Forrás

 

Bár ehhez a sapihoz nem találtam leírást, szerintem kétféle módon is készülhet.

Az egyik: rajzlapra nyomtasd a sapkát, és fehér zsírkrétával rajzoljatok rá mintákat (ha nincs otthon, megteszi helyette egy vékonyabb gyertya is). Ezután fessétek át kék festékkel – így elő fognak tűnni a fehérrel megrajzolt vonalak.

A másik: a kékre festett sapkát fehér lakkfilccel, vagy zsírkrétával díszítették ki.  A pompon ebben az esetben is papírgalacsinokból készült.

 

Cahier Josephine

 

Ezen az oldalon egy hasonló ötletet láthatsz és meg is nézhetsz egy videót a fent említett technikáról.

 

One Little Project

 

A sapkákat ragasztással is díszíthetitek. Ehhez akár egyszerű matrica pöttyöket is felhasználhattok. Ez a tevékenység jó alkalom a sorminta gyakorlására.

 

Preschool Planet

 

 

Ecoledenadege 

 

Készítsd el az öltözködéssel kapcsolatos játékokat!

 

 Kesztyű

 

A kesztyű díszítésnél fontos ismeret, hogy kettőt kell belőle készíteni, hiszen kesztyűből mindig kettőt hordunk, vagyis páros ruhadarab.

Egy egyszerű ötlet: befestjük a kesztyűket és kidíszítjük apró dekorációs kellékekkel, vagy matricával.

 

Teachers pay Teachers

 

A kesztyűk belsejébe a gyerekek kézlenyomata is kerülhet. Ilyenkor megfigyelhetitek, hogy melyik kesztyűbe kell a bal- és melyikbe a jobb kezetekkel nyomdázni!

 

 

The Classrom creative

 

Érdekes feladat lehet, hogy a kesztyű mindkét darabját ugyanolyan elemekkel kell díszíteni.

 

Housing a Forest

 

Ez a kesztyű pedig átlátszó papírdarabkák ragasztásával készült.

 

DIYs 

Nagyobb ovisok és kisiskolások már ilyen mintákat is tudnak készíteni a kesztyűkre.

 

Catemaestra

 

Sál

 

Egy hosszabb papírcsíkra kedvük szerint rajzolgathatnak, nyomdázhatnak a gyerekek. Ha elkészültek, lyukasszátok ki a végét és fűzzetek bele fonalakat!

 

Preschool Activities

 

 

Csizma, cipő

 

Vegyetek elő egy nagy lapot, öntsetek rá némi híg vízfestéket és közel hajolva fújjátok szét a festékpacát. Ezen az oldalon láthatod, hogyan is kell ezt. Amíg szárad a festékfolt, rajzoljatok egy pár csizmát, vagy nyomtassátok ki innét és színezzétek ki kedvetek szerint. Amikor megszáradt a festék, ragasszátok rá a csizmát a lapra úgy, mintha beleugrana vele valaki a pocsolyába. Ne felejtsétek el megrajzolni a nadrágot sem!

 

 

Cahier Josephine

 

 

Póló díszítés

 

Igazi ruhadarabokat is kidíszíthettek a gyerekekkel, például egy nyári pólót. Válasszatok olyat, ami egyszínű és amit nem sajnáltok arra, hogy kísérletezni lehessen rajta 🙂 .

 

Ezt a katicás pólót répa nyomdával készíthetitek el:

 

 

 

 

Ezt a gyümölcs-zöldség nyomda ötletet is élvezni fogják a gyerekek! Itt tudod elolvasni, hogyan készül.

 

 

A póló batikolás kicsit több időt igényel, de egyáltalán nem bonyolult. Össze kell kötözni, csomózni egy pólót különböző részeken, majd textilfestékkel megfesteni. Gyerekekkel már többször készítettem ilyen pólót, terítőt. Ilyenkor hagyományos textilfestéket oldottunk fel egy (másra nem használt) nagy fazékban, abba tettük a pólót a festék használati utasítása szerint.

Miután megfogta a festék a pólót, kibontottuk az összegumizott, összekötött részeket és kb. hasonló mintákat kaptunk, mint ezen a képen:

 

 

Mostanában egyre több helyen látok egy másik módszert. Az összegumizott pólót ecsettel festik meg textilfestékkel különböző színekkel. A képen láthatod, hogyan készül.

 

 

A végeredmény pedig hasonló, mint ez a póló. Ezen az oldalon sokféle ötletet találsz arra vonatkozóan, hogyan lehet összegumizni a pólót, hogy különböző mintákat adjon ki a festés.  Itt láthatod lépésről lépésre a spirál mintát adó technikát.

 

 

 

Magyar nyelven ezt a jó kis képes leírást találtam. Szerintem ez alapján könnyen fog menni a batikolás.

Jó alkotást 🙂 !

Játék a ruhadarabokkal

Nézd meg az öltözködéssel kapcsolatos Nyomtatható játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!