Barion Pixel

Ugye várjátok már a Mikulást? Már nem is kell olyan sokat aludni, amíg végre becsempészi az ajándékot a kiscipőkbe. De hogy addig se teljen unalmasan az idő, fessétek be a tenyereteket és készítsetek belőle Mikulás képet! Így készül a Mikulás tenyérnyomatból:

 

Paige Taylor Ewans

Mikulás sapkája itt színes papírból készült, de nyugodtan megpróbálhattok festeni is egy sapit! A fehér szegélyt pedig parafadugókkal, vagy az ujjaitokkal tudjátok megnyomdázni. Az orr szintén dugónyomda, vagy kis papírkarikákból is készíthetitek. 

Ha a festés után még van időtök, játsszatok keresgélő játékot! Ha többen vagytok, számoljátok ki, ki lesz a hunyó:

Angyal-kangyal Mikulás,

nyolc dob, meg egy pikulás.

Irgum-burgum paraffin,

ince-pince te vagy kint!

 

A hunyó kimegy, a többiek addig elrejtenek egy játékot. Jó, ha ez a tárgy kapcsolódik kicsit a Mikulás ünnephez, például egy mikulás sapka, vagy csizmácska, esetleg valamilyen karácsonyfadísz. Ha a hunyó bejött, a jól ismert hideg-meleg játékkal kell megtalálnia a tárgyat (ha távolodik a rejtekhelytől azt mondjuk: „hideg”, ha közeledik: „langyos”, ha megtalálta: „forró!”). 

 

 

 • Az ujjak festegetésénél mondjátok el, éppen melyiknél tartotok: hüvelykujj, mutatóujj… Mondogathattok közben ujj-számlálós mondókát is. Például:

 

  Hüvelykujjam itt az első,
   mellé másik, ez már kettő.
  Középső ujjam a leghosszabb,
   nem csinálok semmi rosszat!
  Erre gyűrűt fogok húzni,
   ezt a kicsit gyorsan nyújtsd ki!
   
 • Természetesen jó alkalom a festegetés a színek gyakorlására is.
 • A nagyobbacskák kereshetnek olyan kis kerek tárgyakat, amikkel nyomdázni tudtok (kupakok, vékonyabb répa levágva, fakanál nyele stb.). Méregessétek össze amit találtatok: melyik a legkisebb-legnagyobb, melyik illik legjobban az arc méretéhez?
 • A keresgélő hideg-meleg játék fejleszti a megfigyelőképességet, koncentrációt, gondolkodást.

 

De a legfontosabb, hogy a közös játék megteremti az örömteli várakozás hangulatát. Játék után gyújtsátok meg az adventi koszorú gyertyáját és énekelgessetek egy kicsit!

 

 

 

Letölthető, nyomtatható Mikulásos játékokat, feladatlapokat a Mikulás játékcsomagban is találtok ide kattintva!

 

 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!