Barion Pixel

Tegnap játékötleteket hívtunk segítségül a betlehemi történet elmeséléséhez. Ma megtudhatod azt is, hogyan mondd el ezt a mesét az óvodás korú gyerekeknek úgy, hogy számukra is érthető és érdekes legyen. A történet szövegén kívül a szereplőket is kinyomtathatod. Betlehemi mese ovis gyerekeknek.

Olvasd el a történetet, aztán nézd meg, hogyan készítheted el hozzá a figurákat és a díszletet!

 

Betlehemi mese

 

Nagyon-nagyon régen, egy messzi országban volt egy kis falu: Názáret. Ebben a faluban élt József és felesége, Mária. Mária gyermeket várt. Egy szép napon messzi útra indultak. A császár parancsára el kellett menniük Betlehem városába.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Hosszú volt az út, sokat kellett gyalogolniuk. Mária, amikor elfáradt, felült a szamár hátára, úgy mentek tovább. Nagyon sokára értek Betlehembe. Mária teljesen kimerült a hosszú úttól. Hamarosan bekopogtattak egy fogadó ajtaján.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

-Jó uram, adjon szállást! – kérte József a fogadóst. – Nincs itt már hely! – mondta a fogadós és becsukta az ajtót. Tovább mentek fáradtan.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Bekopogtattak egy másik házba is: -Jó emberek, adjanak szállást éjszakára! Feleségem áldott állapotban van, nem tud tovább menni!  De itt sem fogadták be őket. Így hát mégis mentek tovább.

-József, úgy érzem, hamarosan megszületik a gyermekünk! – szólalt meg egyszer csak Mária – muszáj valahova betérnünk.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Éppen egy istálló mellett mentek el. Mit volt mit tenni, bementek hát az istállóba és leheveredtek az állatok közé. Valóban, Mária nemsokára életet adott gyermeküknek. A kis Jézust a jászolba fektették, a meleg szalma közé. Mindketten nagyon örültek a kisbabának.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Nemsokára három idegen közeledett az istálló felé. – Kik vagytok? -kérdezte József. – Napkeleti bölcsek vagyunk.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Megláttunk az égen egy ragyogó csillagot és idáig követtük. Jól tudjuk, hogy ebben az istállóban Isten fia született meg. Ajándékot hoztunk neki! A három király odaadta az ajándékokat: az egyik aranyat hozott, a másik tömjént, a harmadik mirrhát.

 

kreatív ötletek gyerekeknek

 

Az állatok meleg leheletükkel melegítették a kis Jézust. Mária, József és a három királyok pedig örvendeztek, hogy megszületett Jézus, Isten fia.

 

Elkészítés

 

A szereplőket az alábbi linkekre kattintva tudod kinyomtatni.

Mária, József és két király

A harmadik király, bölcső, és az egyik fogadó

A másik fogadó és egy boci

A ló és a szamár

Nyomtasd a figurákat dekorkartonra – ez az a karton, ami mindkét oldalán ugyanolyan színű. Ha fehér színt választasz, ki is színezhetitek őket.

A bábuk felállításához kemény kartonpapírból (én egy régi dobozt használtam fel) vágj kis csíkokat. Ebbe egy hasítékot vágva bele tudod illeszteni a papírfigurákat – ez a képeken jól látszik. Papírgurigából is vághatsz le egy darabot – így áll meg például a szamár. A házikó mögé is ragasztottam egy félbevágott papírgurigát, hogy biztosabban álljon.

Még egy titok: Máriának mindkét oldalára megrajzoltam az arcát, de az egyik oldalon a babát is a kezébe rajzoltam. Így amikor a szamáron utazik, egy pici gyurmaragasztóval felragasztottam a csacsira azt az oldalát, amikor még nincs babája, az istállóban pedig már megfordítva állhat József mellé. Itt találhatod azt a Mária sablont, amelynek nincs baba a kezében (ragaszd össze a kétféle Máriát). Mellette találsz még három üres sablont, ha rajzolni szeretnétek más meséhez szereplőket: Mária baba nélkül és az üres sablonok.

A háttér egy cipősdoboz, amibe egy kék színespapírt ragasztottam és arany csillagokkal díszítettem. A történetnek megfelelően kell a szereplőket ki-be rakosgatni. A végén a jászolba érve a lovat és a bocit gyurmaragasztóval nyomtam a háttérre (de természetesen ezeket is felállíthatod úgy, ahogyan a többi figurát). A bölcsőre kétoldalas ragasztószalag segítségével rafia darabokat nyomkodtam.

A mese szövegét ide kattintva tudod letölteni.

A betlehemi történethez nyomtatható bábokat a Betlehemi bábok játékcsomagban is találsz. 
 

 
betlehemi bábok

 

A történet szereplőit színes és színezhető változatban is megtalálod. A kúpos bábokon kívül síkbábokat is készíthetsz a nyomtatható oldalak segítségével.

 

 betlehemi bábok

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!