Barion Pixel

Elkezdődött az adventi várakozás!

Számunkra talán néha túl gyorsan telnek a karácsonyig hátralevő napok, a gyerekeknek viszont még beláthatatlanul messze van az ünnep.

A kis meglepetésekkel teli adventi naptár sokat segít abban, hogy örömtelivé, követhetővé tegyék a kicsik számára a várakozás napjait. De mi lenne, ha igazán élmény lenne nemcsak az ünnep, hanem az odáig vezető út is? Az Adventi játékcsomag oldalai segítségével nemcsak egyszerűen készíthetitek el adventi naptárat, hanem segítséget kaptok a mindennapi meghitt, közös percekhez is, hogy az adventi várakozás valóban arról szóljon: jó együtt lenni, jó egymásra figyelni.

Az adventi naptár elkészítéséhez 24 számozott címkét találsz, amelyeket többféle módon is felhasználhattok. Például borítékokra, dobozkákra, vagy akár kis zsákokra ragasztva, melyek az adventi meglepetéseket rejtik, vagy hurkapálcikára rögzítve, mint ebben a bejegyzésben olvashatod.

A számozott címkék mellett 24 kis nyomtatható adventi kártyát is találsz, melyek minden napra egy-egy ötletet rejtenek a meghitt, közös együttléthez. Az ötletek megvalósításához segítséget is kapsz a játékcsomag leírásában.

A saját ötleteid részére 24 üres kártyát is kinyomtathatsz, melyekre te írhatod rá az adventi estékhez kapcsolódó játékot, tevékenységet, vagy akár egy vers-, vagy meserészletet is.

Karácsony előtt sok a tennivaló, de ha tudod, vond be a gyerekeket is az előkészületekbe! Biztosan szívesen sürögnek-forognak a konyhában és a tervezgetésben is lehetnek jó ötleteik! Ovisok már besegíthetnek a takarításba, rendrakásba is és természetesen fontos számukra a napi pár perc meghitt együttlét, amikor összebújtok, meséltek, beszélgettek.

 

Ezzel együtt biztosan lesznek olyan napok, amikor egyedül kell, hogy elfoglalják magukat (ami egyébként szintén fontos és megtanulandó dolog). Ha már ketten vannak, ez könnyebben megy, de az Adventi játékcsomagban található feladatokat, játékokat egyedül is kipróbálhatják.

Adventi naptár ovisoknak

Megkereshetik a karácsonyi kismanók árnyékát, párosíthatják a különböző színű és mintájú zoknikat, sőt, meg is számolhatják őket. A vonalvezetős játékban kismanónak segíthetnek szánkózni, és még a ruháját is kidíszíthetik, hogy ne fázzon a hidegben.

Ebben a játékcsomagban olyan kis képek, történések is megjelennek, amelyeket az ünnepvárás idején a valóságban is megtapasztalhatnak a gyerekek. A játékokban mézeskalácsokat kell keresni, üveggömbökből füzért készíteni, és az összeillő karácsonyfa részeket egymáshoz párosítani.

A játékok nem csak szórakoztatóak, hanem különböző képességek fejlődését is segítik : a zoknikereső játék a soralkotás képességének alakulását segíti, az útkeresés a karikákkal jelzett utakon pedig nagyszerűen fejleszti a finommotorikát, a szem-kéz koordinációt és a síkban történő tájékozódást is (mindezekre a képességekre például az írás tanulásánál is nagy szükség lesz).

Amikor a gömbdíszeket „fűzzük fel”, a zöldeket zöld zsinórra, a pirosakat pirosra –  a vizuális észlelés, vonalvezetés, szem-kéz koordináció fejlődik. 

A hasonló formájú és színű karácsonyfák egy kis fejtörést okozhatnak a kép darabkák összeillesztésénél. Tudtad, hogy a rész-egész viszony érzékelésének képessége szükséges például ahhoz is, hogy a gyerekek a betűket elemeiből felismerjék? Ha már ügyesek a két részből álló kirakó játékban, vágd fel négy darabra a képeket!

A memóriajáték kártyáin néha csak igen apró eltérések szerepelnek (például a fenyőfáknál, vagy a gömböknél), ezért nagyon jó megfigyelőképességre van szükség az egyes figurák megjegyzéséhez. Ezeket az oldalakat érdemes kicsit vastagabb papírra nyomtatni (például A/4 méretű dekorkartonra), hogy biztosan ne látszódjanak át a figurák a lap hátulján.

Az adventi játékcsomagot ide kattintva tudod megvásárolni.

Jó szórakozást, vidám adventi együttlétet kívánok!

 

Készítsd el a Télapó kesztyűje c. mese bábjait!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!