Barion Pixel
Miután a gyerekek saját testükön jól megnézték, megfigyelték, és különböző mozgásos- és érzékelő játékok során érzékelték is a testrészeiket, megpróbálhatjátok síkban is ábrázolni azokat.

Élethű nagyságban

 

Tapasztalataim szerint minden gyerkőc élvezi ezt a játékot. Fektessétek a gyerekeket egy nagy csomagolópapírra és rajzoljátok őket körbe. Ha több gyerkőc van, akkor mindenképpen a gyerekek legyenek a rajzolók is – és miközben haladnak a ceruzával (filctollal, zsírkrétával) az egyes testrészek mellett, mondják is el azok neveit!

Ha kész a rajz, akkor kipróbálhatjátok, hogy a többiek elférnek-e rajta! Miután mindenkinek elkészült a saját körvonala a testéről, fessétek-színezzétek is ki azokat! Rajzolhattok ruhadarabokat is, és persze az arc részeit is kiegészíthetitek.

 

ábrázolás testünk témakör

enfantbebeloisir

 

De hagyhatjátok a gyerekeket önállóan, kedvük szerint is alkotni. Ha kész a mű, kivághatjátok és felragaszthatjátok a falra, ajtóra.

 

testrészek megismerése óvoda

Busy Toddler

 

Főleg farsang tájékán, akár ilyen színes, mintás díszítést is kaphatnak az életnagyságú „bábok”.

 

testrészek óvoda

Ecole Petite Section

 

Árnyék rajzolás

 

Ugyanezt a játékot kipróbálhatjátok úgy is, hogy a gyerekek árnyékát rajzoljátok körbe. Ez már egy kicsit nehezebb, és egy jól megvilágított felület szükséges hozzá.

 

testrészek ábrázolás

Atelier pour Enfants

Napsütéses időben akár kint is kipróbálhatjátok, aszfaltkréta segítségével.

The Art of Education

 

Vicces arcok

 

Nagyon jó szórakozás, ha sokféle újságból kivágtok különböző arc-, és testrészeket: orrokat, szemeket, füleket, karokat, lábakat stb. , majd ezekből  különböző vicces arcokat, embereket készítetek. Kisebbeknél könnyítésként lehet egy kerek papírtányér alap, amire az arc részeit ragasztják.

 

önarckép óvoda

 

Nagyobbacskák rajzzal is ki tudják egészíteni az arcokat. Ezen az oldalon találsz pár előre megrajzolt „alapot” is, amelyre kedvük szerint ragaszthatnak a gyerekek szemet-orrot-szájat. Az alábbi képen ezt láthatod:

 

 

Ennek a játéknak a során a gyerekek nem csak számba veszik és megnevezik az arc részeit, hanem azok elhelyezkedését is rögzítik a ragasztgatás során.

 

wsymtm

 

Gyurmázós játék

 

Gyurma segítségével is készíthettek arcokat, sőt emberkéket is. Segítségül letöltheted az alábbi oldalt ide kattintva. Nyomtasd ki, lamináld, majd egészítsétek ki a rajzot az arc részleteivel!

 

testünk témakör ábrázolás

 

A gyurmázós játékkal amellett, hogy újra számba vesszük, mi minden van az arcunkon, a gyurmázás során a gyerekek kis ujjai is ügyesednek.

 

 

Egy másik gyurmázós ötlet: gyurmából formázzátok meg a testet, amelyet kiegészíthettek a gyurmába nyomott gombokkal, gyöngyökkel, egyéb dolgokkal:

 

Fantastic Fun and Learning

 

Önarcképek

 

Nagyon jó játék, ha egy meglévő fotót félbevágtok és a gyerekeknek azt kell kiegészíteni rajzzal. Számukra ez még könnyebb, mint tükörből lerajzolni magukat.  A fotó részlet nem csak az arc részeinek megfigyelésében, reprodukálásában segít, hanem a szimmetrikus elhelyezésben is.

 

Hanna’s Art Club

 

Portrék mindenféléből

 

Úgy tapasztaltam, ezt az ötletet nagyon szeretik a gyerekek, mert teljesen szabad alkotást biztosít a számukra. Felhasználható hozzá sokféle maradék dolog: gombok, fonalak, mintalyukasztóval kivágott minták, matricák, papírcsíkok, pomponok, anyagmaradékok, szívószálak, egyebek. Alapnak biztosíts a gyerekeknek egy körlapot, amit papírdoboz oldalából is nyugodtan kivághatsz.

Mindezt csak tedd ki az asztalra és hagyd a gyerekeket, hogy kedvük szerint alakítsanak ki különböző anyagok felhasználásával egy arcot! Annyira jó látni ilyenkor, hogy mindenkinek más ötlete lesz! A pompon van akinél orr, másnál szem, a szívószál darab néha száj, néha hajként funkcionál. Szeretem, amikor a gyerekeknek olyan ötletet tudunk biztosítani, amikor teljesen szabadon alkothatnak! A ragasztásban azért elkél a segítség, mert némelyik anyag lelhet, hogy csak ragasztópisztollyal fog megragadni.

 

Artful Parent

 

Ügyes nagyobbacskák, akiknek már nem okoz gondot az ember-ábrázolás, kegészíthetik a rajzukat fonallal, szerpentin-papírcsíkkal, színes papír ragasztással is.

 

Cahier Josephine

 

Ebben a bejegyzésben további ötleteket találsz bábok, babák készítéséhez, amelyek szintén alkalmasak a testrészek ismereteinek gyakorlására.

Jó szórakozást!

Készítsd el a testrészekkel kapcsolatos  játékokat!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!

Nézd meg a testrészekkel  kapcsolatos

összes ötletet!