Barion Pixel

A téli időjárás – játékok gyerekeknek.

A tél sok jellemző jegyét megismerhetjük a napokban. Lesz hideg és fagy, de ezen kívül egy csomó dologról felismerhetjük, hogy januárt mutat a naptár. Versek, mesék, dalok, játékok, feladatok, kísérletek, beszélgetés: mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy bővüljenek a gyerekek ismeretei az őket körülvevő környezetről, ezúttal a téli évszak témakörében. 

Miért szükséges a gyerekeknek sok mindent tudniuk a saját környezetükről, a természetről, az évszakokról? Egyszerűen azért, mert itt élünk, a Földnek ennek a részén, ahol (még többnyire) négy évszak váltja egymást. Ez a környezet vesz minket körül, ennek vagyunk a részesei, ezzel kell megtanulnunk harmonikusan együtt élni, sőt óvni, védeni, odafigyelni rá. Ez pedig csak úgy sikerülhet, ha előtte megismerjük, megértjük, milyen törvényszerűségek alapján működik.

Nézzünk körül!

Miből tudjuk, hogy most tél van?

 • Hideg van, fázunk kint.
 • Látszik a leheletünk. A szánkból kiáramló levegő ugyanis melegebb, mint a kinti.
 • A hideg, fagyos levegő pirosra csípi az orrunkat, arcunkat.
 • Ha nem húzunk kesztyűt, kihűlnek, elgémberednek az ujjaink is.

Téli időjárás - játékok gyerekeknek

 

 • Reggelre befagynak a pocsolyák. Ha rálépünk, látjuk, érezzük, hogy kemény lett, lehet, hogy betörik a lábunk alatt.
 • Ködös az idő, nem lehet messzire látni. Nem látunk el az utca végéig. Elmagyarázhatjuk a gyerekeknek, hogy a köd olyan, mintha leszállt volna a felhő (ezt jobban megértik, mint azt, hogy a köd a levegőben levő páratartalom kicsapódása).
 • Szót ejthetünk a zúzmaráról is, ha fákon, bokrokon látunk ilyet. A zúzmara úgy keletkezik, hogy a lehűlt köd-, vagy felhőcseppek ráfagynak a növényekre, tárgyakra.
 • A deres táj is gyönyörű télen. Ilyenkor a levegő páratartalma kicsapódik a vele érintkező jéghideg felületeken. Kisgyerekeknél még nem is kell magyarázatba bocsátkozni erről, hiszen valószínűleg nem fogják megérteni. Elég ha ismerik a jelenség nevét és megcsodáljuk együtt a szebbnél szebb csipkés, mintás dérlepte ágakat.

Téli időjárás - játékok gyerekeknek

forrás: http://hu.wikipedia.org

 • Télen kopaszak a fák. Nincs rajtuk levél.
 • Füstölnek a kémények, mert a házban fűtenek. Nézzétek meg, ti hogyan fűtötök otthon? Miért lesz meleg a radiátor? Ha távfűtés van nálatok, alkalomadtán mutassátok meg a gyerekeknek, hogyan kanyarognak a vastag fűtéscsövek az utak mellett!
 • Télen kitesszük a madáretetőt a madaraknak és eleséget szórunk bele. Vajon miért nem találnak ennivalót a madarak? (A hernyók, kukacok, bogarak elbújnak, a föld fagyos.)

Téli időjárás - játékok gyerekeknek

 

 • Keveset süt a napocska. Ha kisüt, akkor sem érezzük melegnek.
 • Hamar besötétedik este. Rövidek a nappalok. Néhány napon át nézzétek meg, hány óra hány perckor sötétedik. Figyeljétek meg, hogyan változik ez az időpont?

Találós kérdések

 

Fagytól, jégtől sose fél, szánon szalad, ő a ….(tél)

Égből hullok, fehér vagyok, szeretem kemény fagyot. (hó)

Fölül vastag, alul vékony, hogyha nap süt, folyékony. (jégcsap)

Mikor lehet a vízen száraz lábbal átkelni? (ha megfagy)

 

Kísérletezzünk!

 

 • Ha éjjelre fagy várható, tegyetek ki egy tálkában vizet az ablakpárkányra! Jelöljétek meg alkoholos filccel, meddig ér a víz! Nézzétek meg reggel, hogy mi történt vele! (A  megfagyott víz feljebb emelkedik az edényben. Fagymentes időben használjátok a hűtőszekrény fagyasztó részét!)
 • Ugyanez a kísérlet visszafelé: Hozzatok be kintről havat és jeget. Figyeljétek meg, mi történik vele! Ez a kísérlet a hógolyó-evő, jégcsap-szopogató gyerekeknek is nagyon hasznos, hiszen kiderül, hogy milyen piszkos is az a hófehér hó és átlátszó jégcsap!

 

 • Jéghajó: töltsetek meg hideg vízzel egy tálat és tegyetek rá jégkockákat! Figyeljétek meg, hol helyezkedik el a jégkocka! (Úszik a víz tetején, mivel levegővel töltött üregek helyezkednek el benne.)
 • Miért nem fagynak meg a halak télen? Töltsetek meg egy átlátszó poharat félig vízzel és tegyétek ki, ha fagyos az idő. Időnként nézzétek meg és figyeljétek meg, hogyan képződik a vízből jég. Először a víz felszíne fagy be vékony rétegben, aztán egyre lejjebb kúszik és vastagodik a jégréteg. Ha egy tó elég mély, az alján a halacskák még tudnak úszkálni, amikor a felszíne már jéggel borított. Így tudjátok megmagyarázni azt is a gyerekeknek, miért nem szabad még egy-két fagyos nap után rámenni a tó jegére (még vékony)
 • Készítsetek jégkoszorút. apró termések, bogyók segítségével! Itt tudod megnézni, hogyan készül.

 

 

 • Ételfesték segítségével készítsetek színes jégtömböket. Meleg vízbe mártva hamar kicsusszannak a formából és lehet belőlük építeni kint a hóban. Ha bogyókat, ágakat, egyéb csecsebecsét is raktok bele, felakaszthatjátok téli dísznek a kertben. Persze ez csak addig tart, amíg fagyos az idő.
 • Töltsd le az alábbi feladatlapokat is!

Letöltés

Letöltés

Még több nyomtatható feladatot és játékot találsz a Téli játékcsomagban. Olvass róla részletesebben ide kattintva!

Nyomtatható téli ovis feladatok

 

Készíts

érdekes

téli játékokat

a gyerekeknek!

Gyere a Játéktárba!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!