Barion Pixel

„A kesztyű” című mese minden télen előkerül az óvodában, mert azon kívül, hogy a gyerekek is szeretik, nagyon sokféle lehetőséget rejt magában. Kapcsolódhat az öltözködés és a téli időjárás témaköréhez, és elővehetjük akkor is, amikor a télen bekuckózó állatokról beszélgetünk. Kis ujjbábokkal eljátszva is élvezetes a mese, és az elkészítése sem bonyolult. Neked is sikerülni fog 🙂 ! A kesztyű mese bábokkal, sablonokkal:

Először is szükségeltetik hozzá egy sima, egyszínű (talán a legjobb a fekete) kesztyű, amelyre majd az ujjbábokat fogjuk húzni. A mesét elolvashatod például a Mesemorzsa oldalán ide kattintva.

A bábok egyszerű dekorkartonból készültek. Mivel nagyon kis méretűek, az elkészítéshez megfelelő bármilyen maradék karton darab is. 

 

 

Segítségül letöltheted a bábok sablonjait ide kattintva.

Az egyes részeket másold át megfelelő színű kartonpapírra. Ezt megteheted indigó segítségével, vagy a kivágott sablont körülrajzolva. Ragaszd fel a szemeket, orrokat, a cinke csőrét, majd fekete filctollal rajzold meg a szemeket, szájakat.

 

 

A bábok hátuljára ugyanolyan színű kartonpapírból ragasztottam egy kis gyűrűt, aminek segítségével fel lehet húzni azokat a kesztyű ujjaira. A történetet mesélve sorban „beköltöznek” a lakók és a mese során többször is elhangzik az ujjak megnevezése.

 

 

Ha még egyszerűbben szeretnéd elkészíteni a bábokat, akkor nyomtasd ki ide kattintva a színes változatot. Ebben az esetben válassz a nyomtatáshoz vastagabb műszaki rajzlapot, vagy A/4-es dekorkartont. Jó megoldás az is, ha laminálod a nyomtatott oldalt, majd ezután vágod ki a bábokat.

 

 

 

  • A mese közben sorra vesszük a kezünk ujjait, többször is megnevezzük azokat. Természetesen a gyerekek is felpróbálhatják a bábokat, így saját kezükön még szemléletesebben látják, hogy melyik ujjacskát hogy hívják.
  • Kipróbálhatják a bábokat a bal- és a jobb kezükön is. Ehhez másik kesztyűt kell használni 🙂
  • A mese ismétlésével a rövid távú memória fejlődik. Nem is egyszerű megjegyezni, hogy melyik kis állat mit főzött, milyen hangszeren játszott és mit csinált vacsora után.
  • Nagyszerű irodalmi élmény egy bábokkal eljátszott mese, a gyerekek utána szívesen próbálgatják a bábok segítségével újra és újra elmondani a mesét.
  • Ehhez a történethez kapcsolódva beszélgethetünk arról is, hogy hová bújnak télen az állatok a hideg elől, mit esznek télen, melyik állat alszik téli álmot és miért. 

 

Jó játékot, vidám mesélést!

Készíts bábokat a legismertebb mesékhez, és játsszátok el a gyerekekkel!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!