Barion Pixel

Ha egy-egy dologról nem csak mesélsz a gyerekeknek, hanem azzal kapcsolatos játékokat is játszotok, még jobban elmélyülnek bennük az új ismeretek, és miközben jól szórakoztok, a kapcsolatotok is szorosabbá válik.

Közös játék közben számtalan dologra nyílik lehetőség.

A játékeszközök elkészítése során ismerkedtek az anyagokkal, eszközökkel, a gyerekek ügyesednek a különböző technikák (vágás, ragasztás, gyurmázás, festés stb.) használatában.

Beszélgethettek, énekelhettek, mondókázhattok, és bármilyen érdekes történetet elképzelhettek, amelyben sokféle érdekes szituáció megtörténik.

Szerepjáték közben a gyerekek gyakran szabadabban fejezik ki az érzéseiket, megjelenítik a belső konfliktusaikat, amelyek a játékban megoldásra kerülve könnyebben feloldódnak.

Nézd meg, milyen sokféle játékot játszhattok a világűr és a bolygók témakörön belül! Ha csak egyet választasz és megvalósítjátok, biztosan nagy örömet szerzel gyerkőcödnek és mindketten csodás élménnyel fogtok gazdagodni!

 

 

Űrhajó

 

Érdekes játék ez a fonallal húzogatható űrhajó, amelynek az elkészítése nem is nehéz. Nézd meg az alábbi videóban!

A fonalat fent rögzíteni kell (például ablakkilincsen, vagy egy akasztón stb.), így lehet az alsó két szárát húzogatva elindítani a rakétát.

 

 

Készíthettek olyan űrhajót is, amelybe bele kell fújni, hogy elrepüljön!

Ehhez egy vastagabb és egy vékonyabb szívószál szükséges, amelyeket egymásba lehet illeszteni. Vastag szívószál helyett használhattok műanyag cseppentőt is, amelybe befér egy szívószál.

Itt tudod megnézni a képeket az elkészítésről, így biztosan érthető lesz!

 

Buggy and Buddy

 

Ez pedig egy egyszerűbb változat: a meghajtogatott repülő alá kell dugni a szívószálat, így tudtok belefújni.

 

 

Kilövős rakétát készíthettek üres palackból is.

A papírból kivágott rakétára ebben az esetben is a vastagabb szívószálat erősítjük (a szívószál felső nyílását ragaszd be ragasztószalaggal, hogy ott ne tudjon kiszökni a levegő), a palackra pedig a vékonyabb szívószálat rögzítjük gyurma segítségével. Ezután ráhúzzuk a vastagabb szívószálat a rakétával együtt a vékonyra, majd megnyomjuk a palackot, és a kiáramló levegő felrepíti a rakétát.

 

Rainy Day Mum

 

Egy egyszerű űrhajós kép elkészítése jó alkalom a geometriai formákkal való ismerkedésre. Természetesen nem kell pont ugyanígy kinéznie, mint a képen, a gyerekek bátran kísérletezhetnek többféle síkidom kivágásával, felragasztásával is.

Nézd meg a többi világűrrel kapcsolatos alkotó tevékenységet is!

 

Simple Every Day Mom

 

 

Ismerjétek

meg a

bolygókat  játékosan!

Bolygók

 

Ha már megismerkedtetek a naprendszer bolygóival, meg is alkothatjátok őket.

Ha mindig szem előtt vannak, a gyerekekben akaratlanul is felidéződnek az újonnan szerzett ismeretek.

Elkészítés közben is felmerülnek az egyes bolygókkal kapcsolatos tudnivalók: mekkora a mérete, van-e jellegzetes színe, a Nap közelében, vagy attól távolabb helyezkedik-e el?

 

Piciknek tökéletes játék, ha a bolygókat dekorgumiból kivágod és ők kedvük szerint rakosgathatják azokat .

Ha van nálatok nagyobb üvegajtó, akkor a nedves felületre jól rátapadnak a dekorgumi-bolygók.

 

Stirthe Wonder

 

Egyszerű kislabdákat, üveggolyókat, fagolyókat is használhattok az egyes bolygók megjelenítéséhez. Jó kis feladat különböző nagyságú dolgokat keresni, amelyek jelképezhetnek egy-egy bolygót.

 

Mama’s Happy Hive

 

A bolygók készülhetnek egyszerűen gyurmából, vagy hungarocell golyókból, amelyeket befestetek, vagy gyurmával bevontok.

 

3 dinosaurs

 

A vízfestékkel való festést kicsikkel is nagyszerűen megvalósíthatod, hiszen nem kell meghatározott formákat, vonalakat festeni. Bármilyen színes festékfolt lehet egy-egy bolygó alapja. Bátran pacsmagolhatnak vastag ecsettel, vagy akár egy darab szivaccsal is.

Az elkészült bolygókat felragaszthatjátok egy fekete lapra, amelyre fehér csillagokat pöttyöztök. Ezt fültisztító pálcikával is megtehetitek.

 

 

Ezt a látványos naprendszer-mobilt sem nehéz megalkotni. Egyszerűen fessétek meg a bolygókat, majd egy papírtányért csigavonalban bevágva készítsetek egy spirált. Erre kell aztán rögzíteni a naprendszer elemeit.

Itt láthatsz képeket a folyamatról.

 

 

 

 

A Játéktárban megtalálod ezt  a szuper bolygós

alkotás ötletet is!

Bolygók mozgása

 

A gyerekek számára a valódi tapasztalat a tudás záloga. Ha egész testükkel átélik, tapasztalják, mit is jelent Holdként a Föld körül- és Földként a Nap körül keringeni, biztosan nem fogják elfelejteni! Például így, mint ebben a videóban:

 

 

 

Ezzel az egyszerű játékkal is megértik a gyerekek, mit is jelent a középpont körüli keringés. Görgessetek egy golyót egy laposabb tálban, amelynek közepére elhelyeztek egy „Napot”.

 

 

 

Holdfázisok

 

Figyeljétek meg néhány alkalommal, milyennek látjátok a Holdat! Készítsétek el gyurmából, és tegyétek egymás mellé az alkotásokat!

Így látni fogjátok, hogyan változik a Hold!

 

Edventures With Kids

 

Ez az ötlet is nagyon jó! Még a keksz evésbe is becsempészhetitek az ismereteket!

 

Gift of Curiosity

 

Hogyan keletkeztek a kráterek egyes bolygókon – például a Holdon, amit szabad szemmel is láthatunk? Egy részük régi kialudt vulkánok nyomán, más részük viszont nagy erővel becsapódó meteoritok hatására.

Ez utóbbit kipróbálhatjátok, ha egy nagyméretű Holdat készítetek egy fekete kartonlapra, amit fogkrémmel, vagy borotvahabbal bemázoltok. Célozzátok meg különböző méretű labdákkal, különböző távolságról és figyeljétek meg, hogy melyik dobás milyen „becsapódást” eredményez!

Ezt a tevékenységet ajánlatos a szabadban végezni!

 

Pre-K Pages

 

Csillagképek

 

Az augusztusi csillaghullás idején, vagy más alkalommal a sötét égbolton megkereshetitek a jellegzetes csillagképeket is, amit aztán megpróbálhattok megalkotni saját magatok is.

 

Gift of Curiosity

 

 

 

Szerepjáték

 

Készíthettek egy játszószőnyeget, vagy -terítőt, amelyen elhelyezhetitek a  naprendszer bolygóit. Eközben alkalmazhatjátok az eddigi ismereteket is: mekkorák legyen a bolygók, milyen messze helyezzük őket a Naptól?

Kidíszíthetitek az űrt csillagokkal is, aztán jöhetnek az űrhajósok! Vajon melyik bolygóra szállnak le, és mi történik velük?

 

Fun Learning For Kids

 

Ha nagyon tetszik a gyerekeknek a játék, egy sarkot berendezhettek űrállomásnak is, ahol mindenféle érdekes dolog történhet!

 

Pocket of Preschool

 

Akár a babák, vagy játékállatok is beöltözhetnek űrhajósnak egy kis alufólia segítségével! 🙂  Biztosan izgalmas űrutazás elé néznek!

 

Left Brain Craft Brain

 

Egy nagy papírdobozból akkora űrhajót is készíthettek, amibe igaziból is be tudnak szállni a gyerekek. Biztos, hogy jó darabig elfoglalják magukat vele!

 

 

Vidám játékot kívánok!

 

Nyári játéktár ovisoknak!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!