Barion Pixel

Farsangkor is tervezünk az oviban – mozgásos játékokat, verseket, meséket, dalokat, ábrázolást és matematikát, úgy, mint máskor. De ilyenkor minden a mulatozásról, a maskarákról, a sok-sok tarka színről, a csörömpölős zenebonáról szól. Vajon hogyan kapcsolódhat ehhez a matematika? Ha például a síkidomokról tanulgatunk, akkor nagyon egyszerűen!

Igaz, egy kicsit elő kell készülni ehhez a foglalkozáshoz, de csupán annyiból áll a készülődés, hogy színes papírból kivágunk különböző méretű síkidomokat. Maradhatunk az alapformáknál: kör, négyzet, háromszög, téglalap és ezek közül egyet-kettőt akár félbe is vághatunk: így lesz félkör, vagy két háromszögből összeilleszthető négyzet is a formák között.

Farsang idején kezdhetjük a beszélgetést egy kis ráhangolódással: kérdezzük meg a gyerekeket, mi jut eszükbe a farsangról? Talán a legtöbben a jelmezbe bújást említik majd, vagy az álarc készítést, esetleg visszaemlékeznek egy régebbi farsangi műsorra (bábelőadás, bohóc).

Akár egy kis vers részlettel is rávezethetjük a gyerekeket, hogy ma mit fogunk készíteni. Vajon ki mondhatja ezt a mondókát?

 

Hipi-hop, itt vagyok, szamárfület mutatok.

Hopplá-hó, táncolok, ugye milyen szép vagyok?

Orrom retek, fülem kajla, aki itt van, hangom hallja.

(A vers vége: Jancsi bohóc az én nevem, aki sír, azt kinevetem.

Drégely László: Jancsi bohóc)

 

Mivel a bohócnak mindig nagyon színes a ruhája, mi is sok-sok színes papírból fogjuk elkészíteni. Nézzétek csak, mennyi kis papírdarabot hoztam nektek! Válasszon mindenki magának először egyet (kettőt, hármat), ami a legjobban tetszik neki!

Kérdezzük meg sorban a gyerekeket, milyen formát választottak és az milyen színű! Mondjanak valamit, ami hasonlít ahhoz a formához; például a piros kör olyan, mint egy alma, vagy paradicsom, a sárga négyzet hasonlít Spongyabobhoz (ők mondták) , a háromszögről meg egy pizzaszelet jut eszünkbe.

Nézzük meg, van-e, aki ugyanolyan formát választott! Miben különböznek mégis? Talán a színükben, vagy a méretükben? Kié a nagyobb – kié a kisebb? Hogyan lesz a félkörből kör, vagy a háromszögből négyzet? Próbáljuk ki! Rakjuk őket egymás mellé, forgassuk el, nézzük meg, hogyan alakulnak, mire hasonlítanak! Talán ki tudunk rakni belőlük házikót, vagy autót is?

Most, hogy megismerkedtünk a sokféle formával, válasszuk ki, vajon melyikből legyen a bohóc szeme? És milyen legyen az orra? Mi hiányzik még az arcáról? Mindenki kaphat egy nagyobb méretű kör formát, amin próbálkozhat és kialakíthatja a saját bohócának az arcát. Lehet, hogy az orra egy nagy piros kör lesz:

 

De az is lehet, hogy a piros karika az arcára kerül és az orra egy háromszögre hasonlít. Hű, ez éppen olyan, mint egy kerek hold.

 

Talán ha készítünk neki egy sapkát háromszögből és kerek bojtból, kicsit mókásabban fog kinézni.

 

 

A különböző méretű karikákat egymás tetejére is rakhatjuk. Sőt, még egy háromszög is kerülhet legalulra. A sapkája most kisebb lett.

 

Ragasszátok fel a bohócokat egy szép színes lapra és szerpentinből, krepp-papírból, vagy akár fonalból is készíthettek nekik hajat és csokornyakkendőt is. A füléről se feledkezzetek meg! Mondjuk, én a félkörre gondoltam 🙂

 

És a mi a legszebb az egészben: ahány gyerek, annyiféle bohóc születik. 

 

 

 

Akik elkészültek, játszhatnak még egy vicces játékot is. Egyikőtöknek bekötjük a szemét, és a kezébe adunk egy piros zsírkrétát. A feladata az lesz, hogy a szemben ülő társának rajzoljon egy piros bohóc orrot. Ehhez persze ki kell tapogatni, hol is van az orra és pirosra színezni sem olyan könnyű bekötött szemmel. (Előtte próbáljátok ki a zsírkrétát, mert nem mindegyik hagy jól látható nyomot, vagy használjatok arcfestő krétát, ceruzát!)

 

bohóc jelmez

 

Nagyobb gyerekeknek adhattok többféle feladatot is: rajzolj a társad arcára egy csillagot, a homlokára egy szívecskét, a bal kezére egy karikát stb. A végén akár ki is festhetitek egymás arcát, hogy belőletek is igazi bohóc legyen!

Ez a játék biztos jókedvet varázsol és lehet, hogy máris kedvetek támad táncolni, énekelni, mulatozni egyet!

 

 

 

  • Ismerkedtünk a színekkel és a formákkal, meg is neveztük őket
  • Az arc részeit is felsoroltuk, meg is mutathatjuk a saját arcunkon – ezzel a testséma fejlesztés is megvalósul.
  • Hogyan lesz a részekből egész? Ezt megtapasztaljuk a formákból való szabad rakosgatás, kép kialakítás és a bohóc elkészítése során is.
  • Ügyesednek az apró ujjak, hiszen a kis papírdarabok elhelyezése, ragasztása finom mozdulatokat kíván.
  • Türelem, kitartás, figyelem, feladat-tudat: érdemes befejezni a képet, hiszen vár ránk még egy vidám játék is!
  • Ne hagyjátok ki a végén a közös mulatozást! A közösen szerzett vidám élmények nagyon fontosak!!!

 

Bohócos játékokat a letölthető, nyomtatható oldalakat tartalmazó Bohócos játékcsomagban  is találtok:

 

Olvass róla részletesebben ebben a bejegyzésben!

Ha megtetszett, vásárold meg a webshopban!

További farsangi feladatlapokat, játékokat pedig a Farsangi játékcsomagban találsz.

farsangi ovis feladatok

Jó játékot!