Barion Pixel

Építőkocka szinte minden gyermek játékai között megtalálható. A gyerekek hihetetlen kreativitással, elmélyülve képesek alkotni belőle szebbnél-szebb várakat, vagy egész városokat, garázst az autóknak, karámot az állatoknak, óvodát, iskolát, játszóteret …és minden mást, ami csak megjelenik a fantáziájukban. Mivel általában nagyon kedvelik ezt az egyszerű játékot, további ötleteket javasolhatunk nekik, amelyekhez szintén építőkockát használhatnak, de kicsit más képességeik is előtérbe kerülnek a játék során. Íme, 8 játék építőkockával – nézd meg az ötleteket!

 

1. Labirintus építés

 

Építsetek kanyargós labirintusokat, ahol végigtolhattok egy kisautót is, vagy akár egy vattalabdát, vagy pompont is végigfújhattok. Miközben játszotok, mondjátok el szóban is, hogy merre kanyarodtok: jobbra, vagy balra, előre esetleg hátra mentek.

 

játék építőkockával

A Little Learning

 

2. Alakzatok kitöltése kockákkal

 

A földre ragasztott egyszerű geometriai formákat (négyzet, téglalap, háromszög, trapéz) próbáljátok meg kitölteni építőkockákkal. Néha nem is kell ragasztani semmit a padlóra, mert a szőnyeg, vagy járólap mintázatán található alakzat éppen alkalmas erre a játékra.

Ha különböző nagyságú építőkockáitok vannak, akkor figyeljétek meg azt is, hogy a nagyobb méretű kockából kevesebbre van szükség, a kisebb méretűből pedig több darabra ahhoz, hogy ugyanazt a formát kitöltsétek. 

 

játék kockával

Hands On As We Grow

Ugyanezt játszhatjátok egyszerűen úgy is, hogy egy nagy lapra rajzoltok olyan formákat, amelyeket ki kell rakni az építőkockákkal.

 

3. Keresd a formát!

 

Rajzoljatok körül pár építőkockát egy lapon, és keressétek meg a kirakósba illő részeket! Ezt a játékot lehet nehezíteni úgy, hogy meghatározott színű építőelemeket kell keresni. Ekkor különböző színekkel rajzoljátok körbe az egyes formákat!

 

 

játékok építőkockával

Homeschool Giweaways and Freebies

 

Hasonló játékot egy nagy csomagolópapírra rajzolva a földön is játszhattok! Ezt a játékot akár kiegészíthetitek különböző tárgyak körvonalával is – például: befőttes üveg tető, gyufásdoboz, kisebb mesekönyv, vagy akár egy cipő körvonala.

 

játék építőkockával ovisoknak

Busy Toddler

 

4. Építés megadott magasságig

 

Jelöljétek ki, hogy milyen magasra kell építeni a tornyokat! Ehhez használhattok maszkolószalagot, amit a falra ragasztotok, de akár egy kis matricával is jelezhetitek, hogy meddig érjen az épület. Egyszerre ketten is építhetnek a gyerekek ugyanolyan magas épületet – és akár versenyezhetnek is,hogy kié éri el előbb a megadott magasságot! Mondjátok is el: melyik épület lett a legalacsonyabb, és melyik a legmagasabb!

 

 

 

 

5. Számlépcső

 

Az építőkockából készített számlépcső azért hasznos a gyerekek számára, mert így kézzel foghatóvá és szemmel láthatóvá válik számukra, hogy mit jelent az „eggyel több”. Ha egy kis figurával végigugrálunk a lépcsőn, akár a számokat is sorolhatjuk. Melyik lesz a legnagyobb szám, amihez tudtok építeni számlépcsőt?

játék építőkockával

 

 

6. Válogatás színek, formák szerint

 

Építsetek csak sárga, vagy csak zöld kockákból házakat, garázsokat. Parkoljanak be a garázsba a megadott színű autók!

Ugyanígy formák szerint is szétválogathatjátok a kockákat! Építsetek külön-külön tornyokat, épületeket, hidakat az egyes formákból! Így készülhet kockaház, háromszög-palota, vagy sok-sok alagút formából készült alagút.

 

játék építőkockával

 

 

7. Építs ugyanolyat!

 

Építs pár egyszerű építményt, kisgyermeked pedig próbáljon ugyanolyat építeni! Ehhez egy kis történetet is kitalálhattok, például egy ikerpárról, akik mindig ugyanolyan színű ruhában jártak, ugyanolyan hátizsákjuk volt és ugyanolyan házban szerettek volna lakni.

Még egy szuper ötlet, ha lefotózol néhány jól sikerült alkotást és később ezek alapján építi meg kisgyermeked ugyanazokat az épületeket! Persze a szabad, fantázia szerinti építésre mindig jusson elegendő idő – ezek az ötletek inkább csak újdonságok, kiegészítik azt.

 

játék kockával

Hands On As We Grow

 

 

8. Betűtanulás építőkockákkal

 

Pár egyszerű betűmatrica segítségével, vagy akár a kockákra felrajzolva a betűket készíthetsz egyszerű játékot betűtanuláshoz! A kockákat a kis- és nagybetűk alapján kell párosítani. Ha már olvasni tanultok, kirakhattok egyszerű szavakat is a betűkockák segítségével.

Jó játék az is, ha egy lapra felírod a betűket és kisgyermekednek az ugyanolyan kockákat kell elhelyezni minden betű mellett!

 

Hand On As We Grow

Próbáljátok ki a játékokat! Jó szórakozást! 

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!