Barion Pixel

Amikor a gyerekekkel festünk, rajzolunk, vagy bármi más módon alkotunk, akkor lényeges, hogy az alkalmazott technika ne legyen bonyolult, és lehetőleg egyszerűen, gyorsan, kevés eszközzel megvalósítható legyen. Ha kedvetek támad valami szépet készíteni és megörökíteni az őszi élményeket, íme 8 egyszerű ötlet, őszi alkotás, amit gyerekekkel is megvalósíthattok!

1. Festés szivaccsal

 

Mosogatószivacs általában mindig akad otthon, ebből levágva egy-két darabot máris kezdődhet az érdekes nyomdázás. Használjatok temperafestéket, ebből is  az őszi színeket! A gyerekek imádják kevergetni is a színeket, próbáljatok többféle árnyalatot létrehozni, hiszen a falevelek is színpompásak ilyenkor.

 

 

2. Festés ujjakkal

 

Kis 3 éveseknél aranyos kép születhet, ha az ujjaikkal nyomdáznak színes levél-pöttyöket a fára. Mondjátok el a színek neveit is és hagyjátok, had maszatoljanak jó sokáig!

 

 

3. Falevél forma festése

 

Szintén kisebbekkel megvalósítható ötlet, ha előre kivágott levél-sablonokat festegethetnek kedvükre, az ősz színeit használva. Itt aztán tényleg nem kell irányítgatni őket, hiszen egyáltalán nem baj, ha összefolynak a színek, vagy egymás mellett többféle folt keletkezik – annál szebb lesz a végeredmény.

 

 

4. Falevél nyomda

 

A levél nyomdázáshoz válasszatok még zöldebb, nem elszáradt leveleket, amelyeknek mindig a fonákját fessétek be, hiszen ott kidudorodnak a levél erei, így szebb mintázatot ad. 

 

Ko-ko-ko kids

 

Ha keményebb kartonlapra nyomdáztok, száradás után ki is vághatjátok a leveleket – nagyon szép dekoráció készülhet belőle! Ennek az ötletnek az érdekessége, hogy akár a levél mindkét oldalára nyomdázhattok különböző színekkel is, így ha például az ablakra ragasztjátok fel a levél-díszeket, kívülről is, belülről is jól mutatnak.

 

 

5. Levél fröcskölés

 

Nagyobb gyerekekkel érdemes kipróbálni a festék fröcskölést, amikor egy régi fogkefét a festékbe mártva, majd az ujjainkat végighúzva a sörtéken spricceljük a festéket. Ha ezt a lapra helyezett falevelek felé szórjuk, akkor szépen körbe tudjuk fröcskölni a levél-formákat. Ha igazi falevelet használtok sablonnak, kis kövekkel, kavicsokkal le kell simítani, hogy ne emelkedjen fel a lapról, mert akkor aláfolyik a festék.

 

 

6. Levél satírozás

 

Klasszikus régi módszer a papírlap alá tett falevelek átsatírozása zsírkrétával, vagy pasztellkrétával. Kicsi gyerekek ezt azért nem tudják általában megvalósítani, mert a krétát marokra fogják és a hegyével rajzolnak, ebben az esetben azonban a zsírkrétát az oldalára kell fektetni és úgy húzogatni a lapon. Hiába régi trükk, a gyerekek még ma is elámulnak, amikor szép lassan előbukkannak a levél formák. 

 

 

Próbáljatok ki többféle krétát, mert mindegyikkel egy kicsit más tónusú lesz a rajz. Ez például pasztellkrétával készült (és ugye senkit nem zavar, hogy kék színű):

 

 

7. Őszi fa ragasztgatással

 

A fa törzsét és ágait készíthetik a gyerekek egyszerű téglalap formákból, a színes leveleket pedig akár tépéssel, akár vágással – hosszabb csíkokat felszabdalva, vagy eltépkedve. Ha színben illő háttérre ragasztjuk, igazi őszi hangulatot varázsolhatunk a falra.

 

 

 

8. Forma kiegészítése

 

Jól kombinálhatjuk a ragasztást és a rajzolást, ha a fák törzsét a lapra ragasztjuk és azt kell kiegészíteniük a gyerekeknek különböző módon. Természetesen ebből nem csak őszi fa készülhet, sőt az a jó, ha minél többféle dolgot látnak bele a gyerekek és mindenki a saját elképzelése szerint készíti el a rajzot.

Remélem, a sok ötlet között volt, ami megtetszett! Próbáljátok ki az egyiket ma! Jó alkotást!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!