Barion Pixel

Szerintem a gyerekek eredendően szoros kapcsolatban állnak a természettel, nagyon jól érzik magukat a szabadban,  jóban vannak a sokféle élőlénnyel – figyelgetik a növényeket, szívesen simogatják, etetik az állatokat – egészen addig, amíg a felnőttektől ellenkező példát nem látnak erre. A Föld Napjára tervezett programokat szívem szerint elsősorban a szülőknek tartanám meg, hogy képesek legyenek újra észrevenni azt a sok-sok csodát, ami körülvesz minket! De bízom benne, hogy ha a gyerekekkel közösen vesznek részt sokféle érdekes játékban, alkotásban, akkor egy kicsit sikerül a figyelmüket ráirányítani, hogy milyen fontos feladatunk óvni, védeni ezt a csodálatos bolygót.

A Föld Napja foglalkozásokba rengeteg dolog belefér kezdve a földgömb, térkép megismerésétől a növények, állatok sokféleségén át a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelem  témaköréig. Az alábbiakban a sokféle alkotási lehetőség közül kerestem párat, amely illik ehhez a jeles naphoz – és amely ovis gyerekek számára is kivitelezhető némi szülői, óvónői segítséggel.

A legkisebbeknek nagyon érdekes lehet a lufival való nyomdázás, bár egy kis gyakorlást igényel, hogy a lenyomat elkészítése után ne kezdjenek el maszatolni a lapon ide-oda csúsztatva a lufit – hiszen az olyan érdekes 🙂 ! Bár szerintem nem kevésbé szép alkotás születhet egy teljesen kékre-zöldre festett lapon is, amiből száradás után is egyszerűen kivághatók a kör formák.

 

I heart arts and crafts

 

Hasonlóan szép hatást érhettek el, ha pompon-, vagy vattapamacsok segítségével nyomdáztok földrészeket egy kék színű körlapra. Háttérben az űr pedig egy régi fogkefe segítségével készül: spricceljetek sok-sok fehér csillag-foltot egy fekete színű kartonlapra. Végül ragasszátok fel rá a Földet!

I heart crafty things

 

Szintén egyszerű ötlet a színes kis papírdarabkák tépkedése, amelyekből kirakható egy kartonlapra előrajzolt Föld. Előtte nézegessétek meg a térképen, hogy mely színek jelölik a szárazföldeket, és a vizeket! A színes papírok közül válasszatok többféle kék és  zöld árnyalatot, vagy akár régi csomagolópapírokat, újság lapokat is felhasználhattok a képhez.

 

I heart crafty things

 

Nagyon szép ablakdíszt készíthettek egyszerű kávéfilter papírból. Kék és zöld színnel rajzoljatok szárazföldeket, vizeket a kör formájú „bolygó”-ra, majd színezés után spricceljétek le vízzel. Ehhez használjatok kiürült ablaktisztítós flakont. Ha teljesen átázik a papír, a színek nagyon szépen szétfolynak, egymásba mosódnak. Száradás után tegyétek az ablakba – laminálni is lehet, hogy sokáig szép maradjon!

 

I can teach my child

 

Papírtányérból nagyon gyorsan elkészíthető ez az aranyos kis alkotás. Először borítsátok be kék krepp-papír darabkákkal a tányért, majd tegyétek rá a zöld foltokat! Ovisoknál még nem feltétlenül kell a földrészek formáját követni a zöld papír felragasztásánál, hiszen még nem igazán tudják értelmezni ezt a fogalmat. A lényeg, hogy beszélgessünk arról: a mi felelősségünk vigyázni, óvni azt a környezetet, ahol élünk!

 

Simply kinder

 

Igazi gömb formájú bolygót készíthettek például egy hungarocell gömb segítségével. Kék- és zöld színű selyempapír-, vagy krepp papír darabokkal ragasszátok végig a felületet! Ha bekevertek egy kis tapétaragasztót, felfújt lufira is dolgozhattok, felülről is átkenve a ragasztóval a részeket.

 

Gluesticks

 

A gyurmázás nem maradhat ki, hiszen a gyerekek nagyon kedvelik ezt a tevékenységet! Készítsetek sógyurmát és színezzétek kék festékkel – ehhez ételfestéket, vagy temperát használhattok. Kör alakú sütiformával, vagy kis pohárral kiszúrva készíthetitek el a Földet, amelyre tetszés szerint még földrészeket is festhettek! Ha Föld napjára játékos vetélkedőt, vagy akadályversenyt szerveztek, akár egy kis ajándék is lehet a gyerekeknek a játék végén!

 

Kitchen counter chronicles

 

Nagyon érdekes alkotási mód a papír turmixolás, amely végül is az újrahasznosítás folyamatát is bemutatja a gyerekeknek. A kék és zöld papírt apró darabokra tépkedve külön-külön össze kell aprítani kevés vízzel a turmixgépben. Ezután a papírpéphez adhattok apró fű, vagy más virágmagot is. Szúnyogháló segítségével készíthetitek el a Föld képét a kék és zöld színű pépből. Miután megszáradt az alkotás már csak türelmesen várni kell, hogy zöld növények borítsák be a bolygót!

Kattintsatok az alábbi képre, és részletes útmutatót láthattok!

 

Modern parents messy kids

 

Föld Napja tiszteletére akár egy finom sütit is készíthettek! Az elkészített tésztát csupán kék és zöld ételfestékkel kell színezni, majd – mintha gyurmáznánk – színes golyót formálni belőlük…amit aztán a sütéshez kissé kilapítunk. 

 

Tammilee tips

 

A műanyag kupakokból való képalkotás már nem könnyű feladat! Mindenképpen szükséges megrajzolni a kép alapját egy nagyméretű papírra. A gyerekek segíthetnek betölteni a formát a megfelelő színű kupakokkal, amit aztán érdemes ragasztóval is rögzíteni. Ha nem célotok a maradandó alkotás, akkor akár az udvaron is dolgozhattok egy aszfaltozott részen.

 

The Art Room

Készítsd el a Föld napjával kapcsolatos játékokat is!

Legyél a Játéktár tagja!

Tudd meg, hogy melyek óvodás gyermeked legfontosabb képességei, amelyek fejlődésére szülőként nagyon fontos odafigyelned!

Olvasd el az egyszerű tippeket, amelyeket tehetsz érte a mindennapokban!