Szent Márton története

Szent Márton története

posted in: Játékötletek, Márton nap, Mese, Ősz, Tűz | 2

Hamarosan itt van Márton nap, amikor sok helyen rendeznek kisebb-nagyobb rendezvényeket, lampionos felvonulásokat. Ilyenkor sok-sok libás dekorációt készítünk, libás énekeket énekelünk, és libás mondókákat mondogatunk. De hogyan is kapcsolódik a liba Márton naphoz? Megtudod, ha elolvasod Szent Márton történetét:

A kisgyerekeknek akkor érdekes egy történet, ha az “ő nyelvükön”, vagyis számukra érthetően, meseszerűen mondjuk el. Ha a hozzá tartozó képeket kiszínezitek, még érdekesebb lesz számukra a mesélés.

Valamikor réges régen élt egyszer egy kisfiú, akit úgy hívtak, Márton. Márton édesapja katona volt. Amikor a kisfiú nagyobbacska lett, ő is szeretett volna katona lenni és jelentkezett a római hadseregbe.

 

1-2 kép letöltése

Sisakban, páncélban, lóháton ülve kardozott bátran a csatákban. Bátorsága mellett jószívű is volt, ezért katonatársai megszerették őt. 

 Egy napon egy város felé lovagoltak és az út szélén egyszer csak megláttak egy koldust.

Hideg volt, de a szegény kolduson alig volt valami ruha, reszketett, fázott, amikor megszólította Mártont:

– Segíts rajtam, megvesz az Isten hidege!

 

Márton tanakodni kezdett, mit is adhatna ennek a szegény embernek, mert saját ruháján kívül nem volt nála semmi más. Hirtelen levette köntösét, kardjával kettévágta és az egyik felét a didergő koldusra terítette.

3-4 kép letöltése

Később, amikor Márton lefeküdt aludni, különöset álmodott. Álmában Jézust látta, és a vállán az a fél köpönyeg volt, amit ő adott a koldusnak.  

Márton nemsokára otthagyta a hadsereget és pap lett belőle. Nagyon szerették mindenütt, mert jóságos volt és mindenkinek segíteni próbált.

5-6 kép letöltése

Az emberek hamarosan meg akarták választani püspöknek. Márton nem akart püspök lenni, aki díszes palotában lakik és szolgák veszik körül, ő ezután is egyszerű életet akart élni. Ezért elbújt az emberek elől, hogy ne találják meg. Képzeljétek, milyen jó búvóhelyet talált!

A libák közé bújt el, az ólban. 

De a libák nem maradtak csendben, hangosan gágogtak, és gágogásukkal elárulták Márton búvóhelyét.

Így az emberek megtalálták és mégiscsak püspök lett belőle,

7-8 kép letöltése

De ezután is ugyanolyan jóságos és szerény maradt, mint előtte. Nagyon sokat segített a szegényeknek és az emberek egész életében nagyon szerették őt.

mirejoez

 

  • Ez a történet nagyon jó alkalmat ad arra, hogy elbeszélgessetek arról, miért is jó dolog másoknak segíteni. Idézzetek fel olyan eseményeket, amikor a gyermeketek ügyes volt és segített valamiben nektek, vagy másnak! Mondjátok el, mennyire örültetek neki!
  • A képek alapján történő mesélés által fejlődik a gyerekek emlékezete, gondolkodása, beszédalkotása, gyarapodik szókincsük. Ugye nem is kell mondani, mennyire fontos lesz egész későbbi életük során, hogy a gondolataikat szavakba tudják foglalni. Ezt a képességet is óvodáskorban kell megalapozni – például az önálló mesemondással.
  • Az összekevert képek események szerinti sorbarendezése segít a gyerekeknek megérteni az időbeli fogalmakat.

Ha sok érdekes játékkal, feladatlappal is szeretnétek kiegészíteni a Márton napi  készülődést, nézzétek meg a Márton napi játékcsomagot   ide kattintva!

 

 

2 Responses

  1. Köszönöm szépen,épp ezt kerestem!!!!!! És végre egy használható,képekkel illusztrált történet az alkalomra,hogy az óvodásaimnak megfelelően át tudjam adni a történet lényegét. Fontos hogy lássák,amiről mesélünk!

  2. Örülök, hogy fel tudod használni, Ildikó!

Leave a Reply