Őszi üveg-töltögető játék

Őszi üveg-töltögető játék

Az őszi hónapok a gyűjtögetésről szólnak: úton-útfélen találunk valami szépet, érdekeset, amit muszáj felvenni. Hol egy gyönyörű falevelet, hol egy tobozt, vagy gesztenyét, nem beszélve a pirosló bogyókról, vagy a kavicsokról, madártollakról. Otthon aztán legtöbbször csak kallódnak, rakosgatjuk őket ide-oda. Pedig egy unalmas délutánon csodaszép őszi dekorációt készíthettek belőlük!

Nem is kell hozzá más, csak pár üres befőttes üveg. Ha kevés időtök van, válasszatok kisebb darabokat. Nincs is más dolgotok, mint szépen sorban megtölteni a kis üvegeket az éppen otthon található kincsekkel. Természetesen kiegészíthetitek az éléskamrában talált magokkal, szemes termésekkel. Ebbe az üvegbe például felesborsó, falevél, bab, egy köteg rafia és makk került. A tetején pedig egy dísztök trónol.

A második változatnál pedig az üveg oldalához állítgattuk a faleveleket – belülről a gesztenyék támasztják meg. Ezután dióhéj és kukoricacsutka szeletek következnek, végül egy piros paprika koronázza meg a dekorációt.

A harmadik üveg alját kukoricaszemek díszítik. Ezután gesztenye, piros falevél és babszemek kerültek bele – a tetejére pedig egy toboz. Ugyanígy berakosgathatjátok a sokféle kavicsot, bogyókat, vagy bármilyen útközben talált szép dolgot.

Jól mutatnak egymás mellett, igaz?

Még egy ötlet: ha nincs befőttes üveg, de van egypár csorba, megrepedt, karcos üvegpoharad, azokat is felhasználhatod erre a célra! Nézd csak:

Ugye nem lóg ki a sorból?

mire jo ez zöld

  • Ha a gyerekekkel közösen töltögetitek meg az üvegeket, szép sorban elmondhatjátok az összes hozzávaló nevét. Beszélgethettek arról is, mit főzünk a babból, lencséből, sárgaborsóból, mire használhatjuk a diót, melyik gesztenyét tudjuk megenni (a szelíd gesztenyét) és hogy milyen állatok kedvenc eledele a kukorica!
  • Hasonlítsátok össze a terméseket, leveleket, magokat! Melyik nagyobb szemű: a kukorica, vagy a bab? A gesztenye, vagy a mogyoró? Vajon melyiket kell alulra tenni? Próbáljátok is ki! Ha először a gesztenyét rakjátok az üvegbe, az apróbb szemű termések be tudnak folyni a réseken, lyukakon.
  • A gyerekek az érzékszerveikkel alaposan megismerhetik az üvegbe rakosgatott dolgokat: megtapintják, belemarkolhatnak, szórhatják, érzik a formáját, látják a sokféle színt és még a jellegzetes illatukat is érezhetik. Az apró terméseket nem könnyű az üvegbe helyezni! Nagyon jó ujj-ügyesítő játék!
  • Jó, ha már kicsiként észreveszik a körülöttünk lévő természet szépségét (bár a gyerekek ebben sokszor ügyesebbek nálunk), és az is jó dolog, ha kialakítjuk az igényüket az esztétikus belső környezetre. Ha elkészültek a kis alkotások, tegyétek őket jól látható helyre és nézegessétek gyakran – csak úgy, mert szép!

 

Jó játékot! Közben énekelgethettek is!

Leave a Reply