Mi is az a játékmappa? 

A Játékmappa tulajdonképpen egy saját kezűleg elkészíthető fejlesztőjáték, amely segítségével a gyerekek szórakozva, játék közben okosodhatnak.

Óvónőként naponta használjuk a különböző típusú játékokat arra, hogy a gyerekek egyes képességeit felmérjük, illetve szükség szerint fejlesszük.

Nagyon sok készen vásárolt játék áll a rendelkezésünkre, de számos játékot mi magunk készítünk el. Hogy miért?

 • Mert így a gyerekek szükségleteinek még jobban megfelelő játékot tudunk biztosítani.
 • Kiválaszthatjuk, mely témakört foglalja magába a játék.

Az óvodai év során különböző témaköröket határozunk meg, amelyeken belül bővítjük a gyerekek ismereteit. Ilyenek például: az évszakok, öltözködés, állatok, gyümölcsök, tavaszi virágok, járművek, illetve a különböző ünnepek. így mindig olyan játékkal tudunk játszani, ami aktuális, vagy az óvodai tématervbe illeszkedik.

 • eldönthetjük, hogy a játék mely képességeket fejlessze (pl.: számlálás, sorbarendezés, halmazalkotás, párosítás), így pontosabban tudunk az egyes területekkel foglalkozni.
 • a gyerekek életkorának megfelelően is jobban tudjuk differenciálni a feladatokat; ugyanaz a játék elkészíthető például kicsiknek könnyített változatban.

Mint a nevében is benne van, maga a játék egy mappában található, amit a gyerekek bármikor elő tudnak venni, vagy éppen mi választjuk ki számukra a megfelelőt. A játék felépítésében kicsit hasonlít a feladatlapokhoz, de azokkal ellentétben végtelen sokszor felhasználható.

 

A mappa elején lévő felirat megmutatja, mely képességeket fejleszti a játék,

a kis kép pedig egyértelművé teszi, mi is a feladat.

A fenti példa esetén a megfelelő színű esernyőket kell az ugyanolyan színű ruhát hordó kislányokhoz párosítani.

mappa belülről

Íme a játék megoldása.

A kis esernyőket tépőzár (vagy mágneslapocska) segítségével tudják a gyerekek a megfelelő helyre tenni, így biztosan a helyén maradnak az összetartozó darabok. (Ez tetszés szerint el is hagyható, ha asztalnál játszanak a gyerekek, nem fognak elcsúszkálni az egymásra helyezett részek)

Az alaplap (amelyen a kislányok vannak) és a kivágott részek (esernyők) is lamináltak, így sokáig játszhatnak vele a gyerekek.

A játékmappa hátulján lévő kis boríték rejti a kivágott kis részeket. Így biztosan nem fognak elveszni.

 Érdekesnek találod?

Mit szólnál hozzá, ha Te is könnyedén készíthetnél ilyen játékot?

Miért jó ötlet?

 • Ha gondoltál már arra, hogy tudatosabban szeretnél foglalkozni otthon is ovis gyermekeddel, a játékmappa nagyon jó segítség ehhez!
 • A gyerekek számára egy érdekes, újfajta játék, amely segítségével bővülnek ismereteik.
 • az erről az oldalról letölthető játékmappák feladatai óvónői szakértelemmel készültek, így biztos lehetsz benne, hogy játék közben a megfelelő módon segítik elő a képességfejlesztést
 • Nagyon egyszerű elkészíteni, csak nyomtatni, laminálni és ragasztani kell!
 • A játékmappát magatokkal vihetitek orvosi rendelőbe, utazáshoz, vendégségbe, egyszóval olyan helyekre, ahol várakozni kell és eltölteni az időt valamivel.

A készen vásárolt fejlesztőjátékok mellé sok-sok játékmappát készíthetsz, amelyekkel kisgyermeked különböző képességeit fejlesztheted. Mindezt csak a bolti játékok árának töredékéért.

Ha tetszik az ötlet, nézd meg milyen egyszerű!

 

A játékmappa elkészítése nagyon egyszerű!

1. lépés : Válassz egyet a nyomtatható változatok közül, töltsd le és nyomtasd ki!

2. lépés: Lamináld az oldalakat! (Természetesen ez is elhagyható, de tartósabbá teszi a játékot.)

3. lépés: A kivágandó kis részeket, ill. a mappa elejére kerülő címlapot vágd ki!

4. lépés: Készíts, vagy vásárolj egy mappát (bármilyen a/4-es mappa megfelel) és kétoldalas ragasztószalag segítségével ragaszd az elejére és a belsejébe a lapokat. Ha saját kezűleg szeretnéd elkészíteni a mappát, vásárolj egy nagyobb méretű 50×70 cm-es színes fotókartont, ebből két játékmappát is készíthetsz! Az alábbi sablon szerint méretezheted őket:

                     Így készítheted el a játékmappát!

A jobb oldali kis “fülecské”-re is felragaszthatsz egy kis címkét, mely tartalmazza, hogy, milyen típusú feladatot rejt az adott játékmappa. Ha egy helyen tárolod őket, így nem kell végigbogarászni és megnézegetni a címlapokat, első pillantásra ki tudod választani, melyikre van éppen szükséged.

5. lépés: kis tépőzár kockákat, vagy mágneslap darabokat tegyél a megfelelő helyekre, ahová majd a kivágott részeket kell illeszteni.

Fejlesztőjáték saját kezűleg

Ezt ezen a képen jól láthatod.

Segítségül nézd meg ezt a videót:

Ennyi az egész! Már kezdheted is…!

 

 Kattints ide az ingyen letölthető játékmappákért!

 

 

 

 

 

4 Responses

 1. Nagyon jó ötlet, örülök hogy rátaláltam- én is óvónő vagyok és jó ötletből sosem elég ebben a szakmában. Köszönöm, ha a továbbiakban is számíthatok rá. Üdvözlettel:Gizella

  • Kedves Gizella! Örülök, ha tetszik, igyekszem hamarosan még készíteni újabbakat is! Anita

 2. Nagyon tetszik.

Leave a Reply