Gyurma recept

Gyurma recept

posted in: Gyurma, Halloween, Játékötletek, Kreatív | 0

Rengeteg gyurma receptem van, amit már évek óta gyűjtögetek. Mivel mindegyik csak egy kicsit tér el egymástól, igazából nem is tudtam, melyiket lenne jó kipróbálni. Így hát sokáig maradtam a jól bevált sógyurmánál. Most viszont újra a kezembe akadt egy csomó recept, amelyeket Trish Kuffner: Játéktippek c. könyvében találtam; és úgy döntöttem, tesztelem mindegyiket. Íme az első:

Ez a recept “főzött gyurma” néven szerepel a könyvben. Az összetevők között szerepel a timsó is, de én ezt egyszerűen kihagytam, mert nem jöttem rá, milyen szerepe lehet a gyurmában. (Talán egy kicsit tartósítja?) így hát az összetevők:

DSCF7282

2 csésze vizet + 1 csésze sót felforralunk. Ezután beleöntünk 2 1/2 csésze lisztet, 2 ek. olajat és valamilyen színű ételfestéket.

DSCF7246

Ezután nincs más dolgunk, mint összegyúrni. Vigyázat, forró! Érdemes kicsit várni, amíg langyosra hűl. Bár az eredeti recepthez képest kicsit több lisztet tettem bele (a kihagyott timsó miatt), gyúrás közben úgy éreztem, hogy egy kicsi még mehet bele, mert elég lágy volt a gyurma. Nagyon könnyen összeállt és szép sima lett:

gyurma házilag

Nálunk most ilyen kis tökfejek készültek belőle:

A szeme bors, az orra sárgaborsó, a szája pedig akár egy darabka tészta is lehet.

Pár nap alatt megszárad magától, bár ekkor kicsit veszít a szép élénk színéből (hasonlóan a sógyurmához).

Ha pedig még maradt a gyurmából, tegyétek egy zacskóba és tároljátok a hűtőben!

Nagyon gyorsan elkészül, próbáljátok ki ti is!

mire jo ez zöld

  • Ha a gyerekek is segítenek a gyurma összeállításában máris gyakorolják a méricskélést, számlálást.
  • Érdekes dolog megfigyelni, ahogyan szép lassan felforr a víz: először csak gőzölög, aztán már hangja is van: sistereg, bugyborékol, pöfög. A só pedig egyre halványabban látszik benne.
  • A gyúrás, formázás nagyon jól erősíti, ügyesíti a gyerekek ujjait. Ha nem szeretnek rajzolni, gyurmázzatok sokat! Egyre ügyesebbek lesznek majd a sodrásban, gömbölyítésben, kis darabok lecsippentésében – ez pedig a ceruzafogásban, -vezetésben is segíti majd őket.
  • A kis magok, bogyók gyurmába nyomkodása is fejleszti a kis ujjak finommozgását. Először gömbölyítsetek nagyobb gömböket, és válasszatok nagyobb szemű hozzávalót: babszemet, vagy levesbe való golyót (a képen a kis dülledt szemű tököcskénél láthatod).

Jó játékot!

Leave a Reply